Magda Gessler uwielbia zespalać klasyczne smaki z nowatorskimi formami. Trzeba przyznać, że to domena polskiej restauratorki. Ta receptura na rosół z dodatkiem klusek z parmezanem to prawdziwe objawienie. Nie zwlekaj i wypróbuj ją nawet dziś!
Co do rosołu dodaje Magda Gessler? – będziesz zaskoczony
Dla wielu osób niezbędnym dodatkiem do rosołu jest makaron albo ziemniaki. Magda Gessler stawia na bardziej wyszukane dodatki i zachęca, aby topowy bulion podać w towarzystwie domowych kluseczek z parmezanem. Nie ma co ukrywać, że taka kombinacja zaspokoi podniebienia nawet najbardziej wybrednych. Sprawdźcie genialny przepis.
Rosół z dodatkiem klusek i parmezanu – przepis Magdy Gessler
Składniki na rosół:
- 4 l wody
- 0,5 kg wołowiny rosołowej
- 1 kura rosołowa (ok. 1,5 kg)
- 200 g pietruszki
- 300 g marchwi
- 150 g selera
- 1 cebula
- 1 mały por
- sól
- 1 mały pęczek koperku
- Na kluski:
- 200 g startego parmezanu
- 150 g tartej bułki
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 jajka
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Wołowinę, kurę oraz obrane jarzyny zalewamy w garnku zimną wodą, dodajemy sól i gotujemy na bardzo małej mocy ognia przez mniej więcej 1,5 godziny. Na kwadrans przed końcem gotowania, dla uzyskania wyrazistszego aromatu, dodajemy zawinięty w sznurek koperek. Cebulę można przed przyrządzaniem rosołu przypalić na ogniu, co polepszy kolor i zapach bulionu. Gdy zupa się gotuje, zabieramy się za kluseczki.
Z jajek, parmezanu, bułki tartej i dodatków zagniatamy dosyć zwarte i twarde ciasto, na końcu zawijamy je w folię spożywczą. Wkładamy ciasto na 15 min do chłodziarki, a później mielimy w maszynce do mięsa z sitkiem o dużych oczkach. Odcinamy kilkucentymetrowe porcje, które następnie umieszczamy na papierze do pieczenia. Ważne, aby kluseczki się nie dotykały. Rosół przecedzamy i powtórnie zagotowujemy.
Na wrzący bulion wrzucamy przyrządzone kluseczki, gotujemy całość ok. 5 min, czekamy, aż kluski wydostaną się na powierzchnię. Podajemy z nimi rosół.
Więcej interesujących przepisów, znajdziesz w serwisie podwieczorek.pl.