Mięso

4 rodzaje mięsa, które powinny zagościć na Twoim talerzu

4 rodzaje mięsa, które powinny zagościć na Twoim talerzu

Dlaczego warto jeść mięso? Oprócz walorów smakowych, na jego korzyść przemawiają także liczne składniki odżywcze, które się w nim znajdują. Problem w tym, że wiele osób ogranicza swoje spożycie mięsa do kilku jego odmian, ignorując inne. Przeczytaj ten artykuł i dowiedz się, które z nich pomogą Ci urozmaicić dietę i zadbać o zdrowie!

Mięso z indyka i kurczaka

Drób często gości na talerzach wielu osób, ale zwykle w postaci piersi lub udka kurczaka. Warto wiedzieć, że inne części tego zwierzęcia również są pełne smaku oraz wartości odżywczych. Pozwoli to urozmaicić Twój jadłospis i pomoże w dbaniu o zdrowie organizmu.

Często pomijaną częścią kurczaka jest wątróbka. Jest ona niesłychanie bogata w żelazo, które jest niezbędne m.in. do transportowania tlenu do komórek ludzkiego ciała oraz stanowi ważną część składową wielu enzymów. Włączenie kurzej lub indyczej wątróbki do diety pomaga więc w utrzymaniu zdrowia. Jak można ją zatem przyrządzić? Klasycznym sposobem jest usmażenie jej z dodatkiem jabłka i cebuli. Jednak na tym pomysły się nie kończą – wątróbka drobiowa dobrze sprawdzi się również w charakterze składnika stir fry. Dla osób posiadających czas i ochotę na większe wyzwania kulinarne, odpowiedni okaże się przepis na przepyszny pâté z wątróbek.

W poprzedniej części wspomniane zostało mięso z indyka, które bogate jest w białko i minerały. Wśród nich wymienić można żelazo, potas, magnez i fosfor. Dodatkową zaletą indyczego mięsa jest bardzo niska zawartość tłuszczu – sprawia to, że jest ono idealnym wyborem dla osób odchudzających się lub próbujących zadbać o niższe stężenie cholesterolu we krwi. Pieczone na grillu lub w piekarniku skrzydełka tego ptaka to prawdziwy rarytas, który świetnie pasuje do wielu sosów lub dodatków. Pierś z indyka jest z kolei bardzo uniwersalnym składnikiem, który sprawdzi się w wielu daniach, podobnie jak kurza. Dla wielbicieli duszonego mięsa najlepszym wyborem okaże się mięso z udźca, słynące ze swego delikatnego smaku.

Jeśli szukasz wysokiej jakości mięsa drobiowego, to sprawdź ofertę Kaufland https://www.kaufland.pl/oferta/aktualny-tydzien/przeglad.category=01_Mi%c4%99so__Dr%c3%b3b__W%c4%99dliny.html.

Mięso wieprzowe to więcej niż tylko schabowy

Mięso wieprzowe w postaci kotleta schabowego to prawdziwy klasyk, o czym nikogo nie trzeba przekonywać. Ale wieprzowina, tak lubiana w Europie, ma o wiele więcej do zaoferowania swoim miłośnikom. Na jakie jej odmiany warto zwrócić uwagę?

Mięso z szynki często obecne jest na wielu stołach, ale jedynie w formie wędlin. Te ostatnio są oczywiście pyszne, ale niech ich obecność nie zniechęci Cię do eksperymentów kulinarnych z wykorzystaniem surowego mięsa z tej części zwierzęcia. Przygotowana w domu pieczona lub gotowana szynka ma potencjał do stania się hitem rodzinnego lub świątecznego obiadu.

Innym delikatnym i pysznym mięsem wieprzowym jest polędwica. W odróżnieniu od wielu innych czerwonych mięs, jest chuda i nie obfituje w cholesterol. Polędwiczki wieprzowe świetnie nadają się do sosów – szczególnie duża popualrnością cieszą się te na bazie musztardy oraz alkoholu, np. whisky. Fani grillowanych mięs mogą z kolei zamarynować ją i upiec w jednym kawałku lub wykorzystać jako składnik pysznych szaszłyków.

Mięso to powszechnie lubiany składnik, który oferuje kucharzom i smakoszom wiele dobrego. Nie warto zatem zamykać się na jego rozmaite rodzaje i poznać w pełni gamę oferowanych przez nie smaków i aromatów.