Karkówka to mięso, które kojarzone jest albo z grillem, albo z wykwintnym niedzielnym obiadem. Poza najbardziej klasycznym przygotowaniem jej można także zaserwować ją domownikom w nieco innej, ale równie smacznej formie — upieczona pod serem będzie aromatyczna, a przy tym łatwa do przygotowania.
Wykwintna karkówka z dodatkami – dowiedz się jak przygotować
Warto przygotować się na liczne pochwały od tych, którzy jej spróbują.
Składniki wykwintnej karkówki z dodatkami:
- około 60 dag chudej karkówki
- 70 dag ziemniaków
- 20 dag pieczarek
- 2 cebule
- 2 łyżki ketchupu
- szklanka śmietanki UHT
- 15 dag sera żółtego, np. radamera
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- czerwona czubryca
- dowolna gotowa przyprawa do ziemniaków
- olej
Przygotowanie karkówki z dodatkami
Ziemniaki wyszorować, obrać, pokroić w talarki. Cebulę posiekać. Karkówkę pokroić na sześć plastrów, lekko rozbić. Pieczarki pokroić na grubsze cząstki. Na dnie naczynia posmarowanego olejem ułożyć warstwę ziemniaków. Oprószyć solą i przyprawą do ziemniaków.
Na ziemniakach rozsmarować równo cebulę i pieczarki. Mięso posmarować ketchupem, posypać solą, pieprzem i czubrycą. Wyłożyć na pieczarki.
Na mięso wylać śmietankę, posypać całość startym serem. Naczynie przykryć i całość zapiekać około 1 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Na kilka minut przed końcem pieczenia odkryć zapiekankę, aby się lekko zrumieniła. Przed podaniem posypać ją posiekaną natką pietruszki.
Karkówkę po rozbiciu warto na 2-3 godziny zalać jogurtem wymieszanym z łyżką soku z cytryny. Dzięki temu stanie się bardziej krucha.
Przepis stworzony w oparciu o informacje, które znajdziesz w serwisie https://www.weglowodany.pl/.