KulinariaMięso

Jak przygotować naprawdę wykwintną karkówkę z dodatkami?

Jak przygotować naprawdę wykwintną karkówkę z dodatkami?

Karkówka to mięso, które kojarzone jest albo z grillem, albo z wykwintnym niedzielnym obiadem. Poza najbardziej klasycznym przygotowaniem jej można także zaserwować ją domownikom w nieco innej, ale równie smacznej formie — upieczona pod serem będzie aromatyczna, a przy tym łatwa do przygotowania.

Wykwintna karkówka z dodatkami – dowiedz się jak przygotować

Warto przygotować się na liczne pochwały od tych, którzy jej spróbują.

Składniki wykwintnej karkówki z dodatkami:

  • około 60 dag chudej karkówki
  • 70 dag ziemniaków
  • 20 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki ketchupu
  • szklanka śmietanki UHT
  • 15 dag sera żółtego, np. radamera
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • czerwona czubryca
  • dowolna gotowa przyprawa do ziemniaków
  • olej

Przygotowanie karkówki z dodatkami

Ziemniaki wyszorować, obrać, pokroić w talarki. Cebulę posiekać. Karkówkę pokroić na sześć plastrów, lekko rozbić. Pieczarki pokroić na grubsze cząstki. Na dnie naczynia posmarowanego olejem ułożyć warstwę ziemniaków. Oprószyć solą i przyprawą do ziemniaków.

Na ziemniakach rozsmarować równo cebulę i pieczarki. Mięso posmarować ketchupem, posypać solą, pieprzem i czubrycą. Wyłożyć na pieczarki.

Na mięso wylać śmietankę, posypać całość startym serem. Naczynie przykryć i całość zapiekać około 1 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Na kilka minut przed końcem pieczenia odkryć zapiekankę, aby się lekko zrumieniła. Przed podaniem posypać ją posiekaną natką pietruszki.

Karkówkę po rozbiciu warto na 2-3 godziny zalać jogurtem wymieszanym z łyżką soku z cytryny. Dzięki temu stanie się bardziej krucha.

Przepis stworzony w oparciu o informacje, które znajdziesz w serwisie https://www.weglowodany.pl/.