Kulinaria

Malinowe wariacje, czyli co przygotować z tych sezonowych owoców?

Malinowe wariacje, czyli co przygotować z tych sezonowych owoców?

Sezon na maliny trwa w najlepsze. Te niewielkie, czerwone owoce są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe. To źródło witaminy C, E, B. Maliny zawierają kwas foliowy ( zalecane kobietom w ciąży), potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo. Badania dowiodły, że wykazują właściwości przeciwzapalne, zapobiegają nowotworom. Jedzenie malin zaleca się osobom starszym, ponieważ regulują one pracę układu krążenia. Również kobiety, które zmagają się z silnym napięciem przedmiesiączkowym powinny jeść świeże maliny. Jak zatem urozmaicić codzienną dietę o te smaczne i przede wszystkim zdrowe owoce? Jest kilka sposobów.

Desery malinowe.

Maliny bez żadnych dodatków mogą stanowić deser sam w sobie. Miseczka owoców podana po obiedzie będzie dobrym uzupełnieniem zbilansowanej diety. Można również przygotować sałatkę owocową składającą się między innymi z malin, winogron, jagód czy kawałków bananów. Dietetycy i znawcy kuchni sugerują, by wybierać owoce sezonowe. Całość można podawać bez niczego ( wystarczy wymieszać składniki) lub z naturalnym jogurtem czy ulubionym syropem. Wśród malinowych deserów króluje również galaretka z tymi owocami. Wystarczy oczyścić maliny, zalać gotową galaretką ( stosować się do przepisu na opakowaniu) i poczekać na stężenie. Całość można udekorować kleksem kalorycznej bitej śmietany. Słodycz wykończenia będzie kontrastowała z wyrazistym smakiem malin. Niebo w gębie, jak twierdzą zwolennicy tego prostego, ale niezwykle dobrego deseru. Można również upiec drożdżowe babeczki z malinami i cieszyć się wyjątkowym smakiem tych owoców.

Maliny w płynie, czyli owocowe smoothie.

Maliny mogą być również najważniejszym składnikiem modnego ostatnio smoothie. Co kryje się pod tą specyficzną nazwą? To nic innego, jak koktajl owocowo – mleczny. Wystarczy zmiksować wybrane owoce ( maliny, banany), dodać do tego mleko lub jogurt. Celebrytki prześcigają się w prezentowaniu na swoich instagramowych profilach kolorowych i zdrowych smoothie. Warto w tym aspekcie brać z nich przykład. Taki napój to źródło witamin i składników niezbędnych w zbilansowanej diecie. Smoothie nie tylko odżywia, ale także dobrze nawadnia organizm, co jest niezwykle istotne  w czasie letnich upałów. Do smoothie można dodawać również owoce mrożone, jednak w okresie letnim lepiej korzystać ze świeżych. Taki napój to zdrowa alternatywa dla słodkich przekąsek czy ciast. Dietetycy podkreślają, że to bomba witaminowo- owocowa w płynie. Jeśli chcemy, by smak malin dominował w smoothie wystarczy dodać ich nieco więcej niż pozostałych owoców lub przygotować napój tylko z tych czerwonych, dojrzałych pyszności.

Maliny to również świetne przekąski podczas spacerów. Na przykład, możesz je wcinać, zwiedzając najciekawsze miejsca w Płocku.

Rozkosz smaku, czyli malinowe tiramisu.

Niektórzy lubią modyfikować sprawdzone przepisy, a nawet je udoskonalać. Polecam malinowe tiramisu w nowej wersji. Przygotowanie tego deseru jest niezwykle proste i szybkie. Podstawą tego dania jest likier amaretto, biszkopty , kawa, lody ( lub serek mascarpone zmiksowany z bitą śmietaną)  i oczywiście świeże maliny. Do zaparzonej, ostudzonej kawy należy dodać trochę likieru, a następnie takim napojem nasączyć biszkopty. Na spód salaterki należy włożyć biszkopty , na to lody lub serek, wierzch zaś należy obficie ( lub wedle upodobań) udekorować malinami, całość posypać kakao i listkiem mięty. Taki deser zachwyci każdego.

Herbata z malinami na zimowe wieczory.

Czas malinowego dobrostanu nie będzie trwał wiecznie, dlatego warto przygotować przetwory na jesień i zimę. Herbata z tymi owocami jest jednym z najlepszych sposobów na przeziębienie. Najprostszym zabiegiem  jest zasypanie owoców cukrem i zagotowanie. Wystarczy zaparzyć słoiki, a następnie naprzemiennie wsypywać maliny i cukier. Po tej czynności należy wszystko zagotować, po czym wyjąć z garnka i odwrócić do góry dnem. To przepisy naszych mam i babć. Słodkie maliny mogą być dobrym dodatkiem do deserów podawanych zimą. Maliny można również zamrozić, by cieszyć się ich smakiem znacznie dłużej.

Czerwone, dojrzałe maliny kuszą smakiem, pięknym wyglądem i właściwościami zdrowotnymi. Warto jeść ich jak najwięcej, by czerpać z ich potencjału. Dobrze też pomyśleć o zaprawach czy przetworach. Konfitura z malin czy zimowa herbata z tymi owocami to smak niezwykły i jedyny w swoim rodzaju. Warto o tym pamiętać właśnie teraz, kiedy maliny obradzają i kuszą swoim smakiem i pięknem.