Jakie są najlepsze rasy kur do hodowli? Sprawdźmy to po przeanalizowaniu wszystkich ras poniżej. Gotowi na ranking i przedstawienie ras kur? Oto najlepsze rasy kur do hodowli:
Najlepsze rasy kur do hodowoli
- Sussex – to skrzyżowanie kur staroangielskich z kurami rasy brahma i dorking. Po za tym, że są wydajnymi nioskami oraz źródłem dobrej jakości mięsa, cieszą oko unikatowym, mozaikowatym upierzeniem, zazwyczaj czarno-białym z brązowymi plamami. Dorosłe kury ważą 2,5-3 kg, a koguty 3-4 kg.
- White Leghorn – to najczęściej obecnie hodowane nioski na świecie – i nic dziwnego, ponieważ każda z nich może znieść nawet 300 jaj rocznie. Kura osiąga wagę około 2 kg, a kogut 2,7 kg. Ptaki mają szeroką i wydatną pierś oraz duże skrzydła. Ponadto koguty charakteryzują się bujnym i szerokim ogonem, który noszą wysoko.
- Orpington – rasa ta pochodzi z Anglii, i niegdyś była hodowana głównie dla mięsa. Współcześnie jednak jej spore rozmiary klasyfikują ją raczej do kur ozdobnych. Koguty ważą bowiem aż 4-5 kg, a kury 3-3,5 kg. Duże i ciężkie są również ich jajka, których masa wynosi około 60 g. Zwierzęta tej rasy są bardzo łagodne i mało energiczne. Na regionalnej stronie zgierzinfo.pl znalazły się ostatnio ciekawe propozycje kupna i sprzedaży kur rasy Orpington.
- Rhode Island Red (Karmazyn) – jest to rasa, która swoją polską nazwę zawdzięcza intensywnej mahoniowej barwie upierzenia. To typ mieszany, nieśno-mięsny – doskonały wybór dla hodowcy armatora. Karmazyny są ciekawskimi oraz niezbyt płochliwymi kurami o żywym temperamencie.
- Plymouth Rock – ta rasa została wyhodowana w połowie XIX wieku w USA. Kury te mają krępy, krótki tułów oraz wklęsłą linię grzbietu. Cechą najbardziej rzucającą się w oczy jest nakrapiane upierzenie. Ptaki mogą mieć różny kolor, od żółtego przez niebieski aż po czarny. Na barwnych piórach widoczne są białe prążki.