Aromatyczny, aksamitny sos to doskonałe wykończenie dla drugiego dania. A mięso duszone w sosie to już istna poezja smaku!
Aromatyczny gulasz wołowy
1 kg wołowiny z udźca
2 cebule
łyżka musztardy
kieliszek likieru ziołowo-korzennego
olej
po łyżce mąki i słodkiej mielonej papryki
majeranek
tymianek
3-4 goździki
sól
po 3 kulki ziela angielskiego i jałowca
warzywko
listek laurowy
pieprz
gwiazdka anyżu
pieprz ziołowy
kminek
gałka muszkatołowa
Mięso opłucz, osusz, pokrój w kosteczkę lub paseczki. Na rozgrzanym oleju smaż porcjami na rumiano.
Wszystkie porcje mięsa ponownie włóż na patelnię, dodaj posiekaną cebulę i chwilę smaż razem. Domieszaj musztardę, dosyp paprykę, tymianek, majeranek, gałkę muszkatołową i kminek oraz pieprz ziołowy. Dodaj kulki jałowca, ziela angielskiego, anyż, laur i goździki. Dobrze wymieszaj. Dolej likier ziołowy.
Składniki na patelni zalej wrzącą wodą – w takiej ilości, aby ledwie je przykrywała. Przypraw warzywkiem i na małym ogniu duś 90 minut. Na koniec zagęść mąką. Zagotuj. Gulasz podaj z kluskami śląskimi.
Klopsiki wieprzowe
50 dag mięsa mielonego
2 cebule
jajko
bułka tarta
majeranek
przyprawa warzywko
pieprz ziołowy
po 1/2 czerwonej i zielonej papryki
olej do smażenia
1/2 puszki krojonego ananasa wraz z zalewą
natka
Do mięsa dodaj posiekaną cebulę, szczyptę majeranku, pieprzu ziołowego, warzywka i 2 łyżki bułki tartej. Wbij jajka, dolej 1/3 szkl. wody. Wyrób masę.
Z masy formuj pulpety, panieruj w bułce tartej i smaż na oleju na złoty kolor. Zdejmij z patelni. Na tym samym tłuszczu zeszklij drugą cebulę i paseczki papryki. Dołóż pulpety i ananasy z zalewą, wlej szklankę wody. Przypraw warzywkiem. Duś 15 min.
A na www.echorzow.pl dowiesz się ciekawostek z regionalnej kuchni śląskiej i nie tylko.
Kurczak w pomidorach
2 pojedyncze filety z kurczaka
puszka krojonych pomidorów
4 łyżki soku z cytryny
5 łyżek oliwy z oliwek
1/4 filiżanki octu
po łyżce pieprzu cayenne, posiekanego czosnku, słodkiej mielonej papryki, soli, płatków z chili
2 łyżki miodu
Sos piri piri: utrzyj sok z cytryny z oliwą, octem, pieprzem, czosnkiem, solą i dwoma rodzajami papryki. 1/3 natrzyj filety z kurczaka. Zrób w nich nacięcia.
Resztę sosu wymieszaj z pomidorami i miodem. Kurczaka ułóż w formie żaroodpornej, w nacięcia wlej przygotowany sos pomidorowy, resztą oblej mięso. Piecz 45 minut w temp. 180 st.
Wołowina w chrzanie
1.2 kg wołowiny
sól
pęczek włoszczyzny
cebula
2 listki laurowe
ziele angielskie
Sos:
łyżka masła
po 1 szkl. wywaru wołowego i śmietanki 30%
2 łyżki mąki
sól
cukier
3 łyżki chrzanu ze słoika
Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i w garnku o grubym dnie obsmaż ze wszystkich stron bez dodatku tłuszczu. Zalej 4 szkl. wrzącej wody. Dodaj włoszczyznę, cebulę, laur, ziele angielskie oraz sól do smaku. Na wolnym ogniu gotuj 2 godziny.
Mękę zasmaż z masłem, rozprowadź wywarem i śmietanką. Mieszając zagotuj. Dodaj chrzan. Przypraw do smaku. Mięso z wywaru pokrój w piastry, polej sosem.