Przepis Łopatka wieprzowa w fasoli i kukurydzy

Dania wieprzowe zawsze cieszą się w Polsce dużym uznaniem. Nie muszą być jednak nudne. Dodaj do łopatki wieprzowej fasolę i kukurydzę, a zobaczysz jak smacznie można zróżnicować danie wieprzowe.

Ten przepis króluje na każdej rodzinnej imprezie. Wszyscy wyczekują aż wniosę na stół talerze pełne łopatki wieprzowej w fasoli i kukurydzy. Jest to doskonałe połączenie smaków. Niesamowite jak syci wychodzą gości i zadowoleni ze spotkania przy stole.

Składniki potrzebne do przepisu:
Olej,
2 łyżki mąki,
3 cebule,
500g łopatki wieprzowej bez kości,
1 puszka czerwonej fasoli,
2 łyżki ketchupu pikantnego,
1 puszka kukurydzy.
Oraz przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka.

Najpierw trzeba się zająć mięsem. Przygotowanie go sprawi, że danie będzie bardziej soczyste. Po pierwsze trzeba mięso wypłukać porządnie w zimnej lub letniej wodzie. Następnie można je pokroić w kostki. Tak pokrojone mięsa trzeba posypać przyprawami, postaraj się aby każdy kawałek dostał każdą z przypraw.

Bierzemy się za cebulę, obedrzyj z niej wierzchnią warstwę, przekrój na ćwiartki i przepłucz wodą, to zapobiegnie pieczeniu oczu. Czas na pokrojenie cebuli również w kostkę. Kolejnym krokiem jest jej podsmażenie na oleju. Kiedy już się zeszkli, wsypujemy ją do garnka, musi być nieco większy, ponieważ do cebuli dodajemy mięso, odsączoną kukurydzę i fasolę. Puszkę kukurydzy i fasoli możesz odsączyć osobno na durszlaku.

Całość należy dusić aż zmięknie i mięso i dodatki. W razie czego podlewać można wodą, najlepiej od razu dodać pół szklanki. Ponownie trzeba całość doprawić solą, pieprzem i mieloną papryką. Jeśli lubisz jeszcze jakieś przyprawy, możesz śmiało je dodać. Na sam koniec dodajemy ketchup. Całość wygląda teraz bardzo rzadko, więc trzeba je zagęścić. Do tego użyjemy mąki oraz wody. Dodaje do szklanki wody jedną łyżkę mąki, jeżeli nadal uważasz, że potrawa jest zbyt rzadka, dodaj jeszcze jedną łyżkę mąki. Tylko uważaj, żeby nie przesadzić.

W ten sposób można zachęcić do siebie dużo znajomych. Za każdym razem gdy kładę na stół łopatkę wieprzową w fasoli i kukurydzy, znajomi mają ochotę spotkać się ze mną ponownie.